juuretisega speltasai

1dl juuretist (võib kasutada alguses ka leivajuuretist)

5dl leiget vett

8,5 dl speltajahu

1dl toorsuhkrut

2tl himaalajasoola

lisa juuretisele leige vesi ja 2,5dl speltajahu, sega ja kata kauss rätikuga ning jäta 3-9 tunniks toasooja seisma, aja pikkus sõltub juuretise iseloomust.

sega ning võta uus juuretis järgmiseks saiateoks. lisa sool suhkur , 6dl speltajahu, sega ühtlaseks massiks ning kalla võiga määritud vormi, jäta käteräti alla kerikima 2-4 tunniks, sõltuvalt jälle juuretise iseloomust

panna sai juures ahju ning lasta 250 kraadi juures 20 minutit küpseda, vesi võib olla kausiga ahju põhjas, seejärel keerata ahi 200 kraadi pääle ja lastas 30 minutit küpseda, võib alguses küpsetada alt ja pärast ülevalt, välja võttes teha koorik võiga, või vett pääle pritsides märjaks ning jätta rätiku alla jahtuma.