lugu

lühidalt võiks loona talu veski loo kokku võtta  sõnadega: väikesest kasvas suur, mahetoidu tarvitajatest said levitajad. oli aasta 2010, tol ajal ei olnud eriti saada hääd mahedat leivajahu, mis oleks kiviveskis jahvatatud, nii tuligi mõte soetada oma perele väike kiviveski.

väikeste kivide vahelt tuli, aga  nii hääd jahu, et see hakkas pääle meie, meeldima meie sõpradele ja sõprade sõpradele ning omakorda nende sõpradele. kui juba väikeste veskikivide vahelt oli läbi käinud mitu tonni teravilaja, sai selgeks, et lauaveski võimalused on ammendunud ning veskitöö meeldib meile ning annab võimaluse pakkuda inimestele mahetoitu, nii soetasimegi PRIA Leaderi toel esimese suurema tootlikkuse ja laiemate võimalustega veski ja helbepressi. kuna suur veski on hoopis midagi muud, kui väike, tuli kõik uuesti leiutada, ning hakata uusi jahusorte  välja töötatama.

tänaseks on meil neid juba mitu ning hää jahukraami valmistamisest ja ostjatele toimetamisest saanud meie kirg ja armastus.

me ei väärinda teravilja, vaid aitame inimestel saada hääd jahukraami küpsetamiseks ja toidu valmistaḿiseks !

juba üheksas aasta tuleb veskikivide vahelt maheteraviljast jahvatatud jahu. nagu kõik hää, saab ka hää jahukraam alguse kvaliteetsest toorainest, mille eest hoolitsevad kohalikud mahetalunikud, püüame nende poolt hoole ja armastusega kasvatatud väärt viljalst, sama pühendunult  jahvatada parimat jahu, et nad näeksid oma osa, pagarikojast tuleva  paljude poolt armastatud leivas.

juba algusest peale oleme müünud oma toodangut otse ostjatele, kelledelt saadud tagasiside toodete kvaliteedi ja omaduste kohta on aidanud tooteid täiustada ja tootevalikut mitmekesistada. oleme jäänud tänaseni otsemüügi juurde, aga aastatega on lisandunud ka toredad edasimüüjad, kellede käest saab pääle meie jahukraami osta ka muud talukaupa, lisaks kasutavad meie jahu paljud pagarid, kondiitrid ja kokad !

on tõestatud, et põllumajanduses kasutatavad mürgid rikuvad inimeste tervist ning hävitavad looduslikku mitmekesisust. oluline on, et puhas mürgivaba toit jõuaks võimalikult paljude inimeste toidulauale, pole oluline kas see just on mahemärgiga, või ilma, märk annab teatud garantii, enamusel pagarikodadel, kohvikutel, restoranidel, koolide- ja lasteaiaköökidel puudub mahetunnustus, aga valmistades oma tooteid meie jahudest , aitavad nad ikkagi kaasa puhta toidu levikule ja inimeste tervisele. ja  mis saaks olla veel parem inimeste aitamisest ! aitäh !

me usume kohalikku mahetoitu , meie missioon on anda oma panus läbi mahetoidu leviku inimeste paremasse tervisesse ja tervena elatud aastatesse ning loodusliku mitmekesisuse säilimisse !

võromaa on juba muistsest ajast tuntud oma hää toidu ja toidunautlejate poolest, millega muidu seletada võru linna toidupoodide rohkust, millega ollakse  Eestis esirinnad tänaseni otsemüügi juurde, aga aastatega on lisandunud ka toredad s olles suurim m/2 arvult inimese kohta, samuti söögikohtade arvukust. püüame olla selle traditsiooni väärilised ja hoida võromaa toidu mainet kõrgel !

loona talu on rajatud kooskõlas loodusega, järgides permakultuuri põhimõtteid, et mitte ainult säiliks elurikkus, vaid ka suureneks. samadel alustel on rajatud ka meie veski, mis on ökonoomne, kasutab vähe energiat, tekitab vähe jääke, kasutab kohalikku mahedat toorainet jne, et ikka suveöödel kostuks üle nurmede meie vapilinnu rukkiräägu krääks-krääks. rukkiräägu valisimegi, sümboliseerimaks meie põhiteravilja rukist ja elurikkust. on tore tõdeda, et ka meie teraviljakasvatajad hoiavad maad, vett ja metsi ning edendavad külaelu. otsustasime salamahedast saada ametlikuks, st et alates 1.aprillis 2019a on veskil ka  mahemärki, kuid meie standardid on endiselt palju kõrgemad, kui lihtsalt mahedal ning jätkuvalt leiame, et märgistatud peaksid olema hoopis tavapõllundusest pärit, kui tervisele kahjulikud tooted !

aitäh teile, senised ja tulevased meie jahukraami tarvitajad !

projekt : loona talu veski laohoone rajamine

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga