meie veskikivid jahvatavad aeglaselt, säilitades jahus vitamiinid ning mineraalid, et jahu saaks pehme struktuuri ning tulemuseks oleks parimate omadustega jahu. mingeid lisaaineid me juurde ei pane. kõik meie jahusordid on meie enda välja töötatud, iga jahupartii erineb veidi, kuna kiviveski on natuke tujukas, kelle tujud sõltuvad temperatuurist, õhuniiskusest, möldri meeleolust jne. selleks, et tooted oleksid alati värsked, valmivad jahud ja helbed vastavalt tellimustele, väikeste partiidena. oluline on, et teekond teraviljast jahuni, oleks võimalikult lühike, sest mida vähem teravilja enne ahju, või pudrupotti töödelda, seda parem. teravili on pärit kohalikest maheteravilja kasvatavatest peretaludest, toetame nii puhtamat kohalikku elukeskonda ning hoiame alles kaduma kippuvat vana peretalude traditsiooni.
püülijahu
püülijahu on meie poolt pakutav kõige peenem jahu. püül saadakse, kui veskikivide vahelt tulnud jahu sõelutakse läbi peene sõela, eemaldades nii klii, kliialuse kihi, aga jahvatame püüli sisse, nii jäävad vähemalt osad vitamiinid alles:
püül on klassikaline saiajahu, lisaks saab sellest valmistada pirukaid, pitsapõhjasid, pannkooke, piparkooke jne.
meie valikus on:
* rukkipüül
* nisupüül
* speltapüül
* odrapüül
täisterajahud
täisterajahu puhul jääb jahusse kogu teraviljas leiduv klii, iduosa, kliialune kiht ja tuum, seega kogu kasulik kraam. jahvatame kolme erineva jämedusega täisterajahu , peent, keskmist ja jämedat jahvatust.
meie valikus on:
* täistera rukkijahu
peen, keskmine ja jäme jahvatus, kõik need sobivad väga hästi rukkileiva küpsetamiseks.
* täistera nisujahu
peen, keskmine ja jäme jahvatus, peen ja keskmine jahu on hää sepikujahu, peenest saab veel pannkookeja piparkooke, jämedast saab putru teha
* täistera speltajahu
peen, keskmine ja jäme jahvatus, speltajahu kohta kehtib kõik see , mis on nisu all kirjas !
* täistera odrajahu
peen ja keskmine jahvatus, peenest jahust saab häid pannkooke, keskmisest aga karaskit.
* tatrajahu
hele ja tume tatrajahu, heledast saab küpsetada leiba, pirukaid kooke, pannkooke jne. tumedast jahust saab küpsetada leiba, või segada heleda jahu sisse tugevama tatra maitsega leiva saamiseks. tume tatrajahu on hää tatraleivajuuretise tegemiseks!
täisterahelbed
helbed pressime kliidega teradest, kaera, odra ja spelta, millised vajavad enne helveste pressimist koore eemaldamist, eemaldame selle mehhaaniliselt, nii ei lähe miskit kasulikku kaotsi. tööstuslikud veskid koorivad kuuma auruga, aga selle protsessi käigus läheb osa vitamiine kaduma.
täisterahelbed on hää pudrumaterjal, täisterahelbeid tuleb veidi kauem keeta-hautada, kui tavalisi helbeid, keskmiselt 20 minutit, kel hommikul kiire, aga soov ikka täisterahelvestest hommikul korralik energialaks saada, siis tasub helbed eelmine õhtu likku panna ! kaerahelbed valmivad kiiremini 🙂
meie valikus on:
* täistera rukkihelbed
* täistera nisuhelbed
* täistera speltahelbed
* täistera odrahelbed
* täistera kaerahelbed
* kolmeviljahelbed (erinevad segud)
täisteramanna
kui veskikivide vahelt tulnud jahust sõelutakse läbi peene sõela välja püülijahu, siis jääb järele teraline jahu, ehk manna. meie enne jahvatamist teradelt kliid ei eemalda, nii saame täisteramanna. manna on sama toiteväärtusega, mis täisterajahu, aga inimesele veel paremini omastatav ja selle pärast ideaalne toit imikutele ja väikelastele.
mannast saab valmistada mannaputru ja mannavahtu, lisaks muffineid jne
meie valikus on:
* täistera rukkimanna
*täistera nisumanna
* täistera speltamanna
* täistera odramanna
kruubid
kruup on viljatera, millelt on eemaldatud koor ning osaliselt või täielikult maha lihvitud klii. mida heledam on kruup, seda rohkem kliid on maha lihvitud. meie kogu kliid maha ei lihvi, et jääks ikka miskit kasulikku ka alles 🙂
kruupidest valmistatakse päämiselt kruupiputru, kaerakruupi saab kasutada toitudes riisi asemel.
meie valikus on:
* nisukruup
* speltakruup
* odrakruup
* kaerakruup
* tatrakruup
rukkilinnasejahu
pakume lõuna-eesti linnasetootja puratos malti rukkilinnasejahusid.
meie valikus on:
*fermenteeritud, ehk tume rukkilinnasejahu (öko, e mahe)
*fermenteeritud, ehk tume rukkilinnasejahu (mitte mahe variant))
*fermenteerimata ehk valgerukkilinnasejahu (ei ole mahe)
kuidas kõike seda jahukraami osta saab otsemüügi alt !