leib

Eelkergituse jaoks:
1 l sooja vett
2 suurt spl juuretist
500 g täisterarukkijahu
Taina jaoks:
2 triiki tl soola
2 tl jahvatatud köömneid
150 g suhkrut (hea kui
rafineerimata, nt Demerara)
800 g täisterarukkijahu
Õhtul sega suuremas kausis soe vesi,
juuretis ja jahu hapukoore-paksuseks. Võid
ka mõne supilusikatäie õunamahla juurde
kallata. Pane kausile kaas peale ja tõsta soo-
ja kohta hapnema. Järgmisel hommikul, kui
tainas on hapnema läinud (tunned mulli-
dest ja hapust mekist), määri 3 leivavormi
korralikult võiga. Sega algul puulusikaga ja
pane juurde sool, köömned, suhkur ja vähe-
haaval jahu. Sõtku korralikult kümmekond
minutit. Jaga tainas 3 leivavormi (täida um-
bes pool vormist). Tee käed märjaks ja silu
leivad. Puista natuke jahu peale ja tõsta
soojasse kerkima 2–3 tunniks. Kraabi taina-
jäägid kausist kokku ja tõsta karbiga külm-
kappi järgmise leivateo juuretiseks.
Kui tainas on kerkinud, küpseta 180
kraadi juures 45–60 minutit. Kui leivad on
pealt ilusad pruunid, võid need vormist väl-
ja võtta, ahju kinni keerata ja leivad ahjures-
ti peale jahtuma jätta umbes 45 minutiks.
Siis võta pätsid välja ja lase rätiku all maha
jahtuda.

retsept VÕROKÕISI KÖÖGI- JA SÖÖGIRAAMAT, Piiriköök